Συγγραφική ομάδα
Skin Care Experts

H ιστορία του Αισθητικού Κοσμητολόγου

Η ιστορία του Αισθητικού Κοσμητολόγου στην Ελλάδα ξεκινά ουσιαστικά το 1969, όταν και νομοθετείται το επάγγελμα του Αισθητικού και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος γίνεται υποχρεωτική.

Από το 1969 έως και το 1978, η εκπαίδευση γίνεται μέσω Ιδιωτικών Σχολών, αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Παιδείας, είναι μονοετής και συμπληρώνεται με ένα επιπλέον έτος στο Νοσοκομείο Συγγρού, για την απόκτηση άδειας ηλεκτρικής αποτρίχωσης.

Το 1978 λειτουργεί για πρώτη φορά η Δημόσια Σχολή ΠΑΙΣ, η οποία ανήκει στην ανώτερη Σχολή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και συγκεκριμένα στα ΚΑΤΕΕ. Τα ΚΑΤΕΕ ήταν τα Κέντρα Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Έτσι, το 1981 αποφοιτούν οι πρώτοι Αισθητικοί Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Το 1985 τα Κ.Α.Τ.Ε.Ε. μετονομάζονται σε Τ.Ε.Ι. (Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) και παράλληλα με τη σχολή της Αθήνας, ιδρύεται το Τ.Ε.Ι. Αισθητικής στη Θεσσαλονίκη.

Λίγα χρόνια μετά, το 1989, θεσμοθετούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα των Αισθητικών και από τότε το επάγγελμα γνωρίζει πλέον μεγάλη άνθιση. Στη δεκαετία του ’90 οι μητέρες ξεκινούν να συμβουλεύονται τις Αισθητικούς για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τα προβλήματα ακμής των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία κουλτούρα προληπτικής αντιμετώπισης των παθήσεων του δέρματος όπως η ακμή. Οι γυναίκες φροντίζουν συστηματικά την εμφάνισή τους και επενδύουν σε θεραπείες και προϊόντα.

Από τότε, και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο κλάδος της Αισθητικής αλλάζει. Τα πάντα ανατρέπονται και οι επαγγελματίες Αισθητικοί καταφέρνουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις του υγιείς και να ανταπεξέλθουν στις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, και δύο από τους σημαντικότερους είναι οι εξής:

  • Η  εξυπηρέτηση που βρίσκει ο πελάτης στο κέντρο Αισθητικής βασίζεται στην προσωπική επαφή και την εξατομικευμένη αντιμετώπιση οποιουδήποτε θέματος αντιμετωπίζει.
  • Οι Αισθητικοί επενδύουν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και επιμόρφωση στο επάγγελμά τους.

Η τελευταία ημερομηνία ορόσημο είναι το 2017, όταν το Τ.Ε.Ι Αισθητικής στην Αθήνα περνά επιτυχώς όλες τις αξιολογήσεις και κερδίζει μία θέση στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Παράλληλα καταργείται το Τ.Ε.Ι. Αισθητικής στη Θεσσαλονίκη, και πλέον οι Αισθητικοί Κοσμητολόγοι στην Ελλάδα μπορούν να αποφοιτήσουν μόνο από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Οργάνωση και Εκπροσώπηση μέσα από Συλλόγους με στόχο την προστασία της δημόσιας Υγείας

Από το 1981 ξεκινά η οργάνωση των επαγγελματιών του κλάδου σε συλλόγους και σωματεία.

Οι Αισθητικοί καταφέρνουν το 1994 να δημιουργήσουν την πρώτη Ομοσπονδία Συλλόγων Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδα ΟΣΕΔΑΕ, και το 1996 ιδρύεται ο Σ.Ε.Π.Α.Ε. (Σύλλογος Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδας).

Οι δράσεις τέτοιων οργανισμών είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς ο σκοπός τους είναι να προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο από όσους ασκούν αισθητικές πράξεις με επιβλαβή και επικίνδυνο τρόπο για την δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα προασπίζονται τα συμφέροντα των επαγγελματιών του κλάδου.

https://osedae.gr/poioi-eimaste/

Η προστασία του καταναλωτή αποτελεί προτεραιότητα για τον κλάδο και δύο πολλοί απλοί τρόποι για να μπορέσει ο καταναλωτής να προστατευθεί από ενέργειες που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία του είναι να αναζητά την νόμιμη άδεια λειτουργείας του κέντρου που επισκέπτεται και τον αναρτημένο αναλυτικό πίνακα εργαζομένων, όπου μπορεί να διαπιστώσει την ιδιότητα του κάθε εργαζομένου στην επιχείρηση.