Βλασερού Ολυμπία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Μεσογειακή διατροφή για νεανικό δέρμα

Η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται ένα από τα πιο ισορροπημένα μοντέλα διατροφής, καθώς βοηθά στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, αλλά και στη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της διατροφής είναι:

  • Η κατανάλωση ελαιόλαδου ως κυρίαρχο λιπαρό
  • η υψηλή κατανάλωση οσπρίων, ακατέργαστων δημητριακών, φρούτων και λαχανικών
  • η μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού
  • η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων
  • η μέτρια κατανάλωση κρασιού
  • η χαμηλή κατανάλωση κρέατος και γλυκών

Ας δούμε τώρα, πως τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα, παρέχοντας αντιγηραντική προστασία:

  • Η μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης γλυκών και επεξεργασμένων δημητριακών, συνδέεται με μικρότερη φλεγμονή και καλύτερη ελαστικότητα του δέρματος, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης.
  • Η καλή ενυδάτωση, λόγω της κατανάλωσης πολλών φρούτων και λαχανικών, διατηρεί την εσωτερική ισορροπία του δέρματος και τη λειτουργικότητα των ιστών. Έτσι αποτρέπει τη φλεγμονή και τη γήρανση του δέρματος.
  • Η υψηλή κατανάλωση βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών που βρίσκονται κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, τα ακατέργαστα δημητριακά και τα όσπρια, συμμετέχουν με πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς στη πρόληψη κατά της γήρανσης του δέρματος. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C συμμετάσχει στη σύνθεση του κολλαγόνου, μειώνοντας την ευαισθησία του δέρματος και ενισχύοντας την ικανότητα του να επουλώνει τις πληγές. Ταυτόχρονα οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως το λυκοπένιο και πολυφαινόλες, μειώνουν την οξείδωση των λιπών, την καταστροφή DNA των κυττάρων και τελικά τη φλεγμονή, που συμμετάσχει στη διαδικασία της γήρανσης.
  • Η μειωμένη κατανάλωση κακών λιπαρών, λόγω μειωμένης κατανάλωσης ζωικών προϊόντων μειώνει τη λιπαρότητα και την κυτταρική φλεγμονή. Ταυτόχρονα, η αυξημένη κατανάλωση καλών λιπαρών, λόγω κατανάλωσης ελαιόλαδου και ψαριών, φαίνεται να προωθεί την κυτταρική αναγέννηση, και να προστατεύει από τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας UVB στο δέρμα.

Τελικά, η διατήρηση καλής υγείας του δέρματος απαιτεί ολιστική προσέγγιση, με φροντίδα του δέρματος εξωτερικά, αλλά και με ισορροπημένη διατροφή, που θα προσφέρει εκ των έσω τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η υιοθέτηση του Μεσογειακού πρότυπου διατροφής, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και να καθυστερήσει τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά
Ριζική Αποτρίχωση.. είναι όντως 100% μόνιμη αποτρίχωση?