Συγγραφική ομάδα
Skin Care Experts

Κάπνισμα.. μπορεί να αποτελέσει παράγοντα γήρανσης?

Καπνίζεις.. έχεις σκεφτεί ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση?

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καπνίζουν πολύ, έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ρυτίδες σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Μια αιτία είναι τα «διαβόητα» ένζυμα που καταστρέφουν το κολλαγόνο. Δερματικά κύτταρα μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα, που είχαν εκτεθεί σε αλατόνερο κορεσμένο σε καπνό, παρήγαγαν περισσότερα ένζυμα από το φυσιολογικό, και οι ινοβλάστες ήταν 40% λιγότερο αποτελεσματικοί στην παραγωγή του κολλαγόνου.

Η επίδραση, όμως, του καπνίσματος στο δέρμα δεν είναι μόνο αυτή. Το δέρμα των καπνιστών είναι θαμπό και παχύ, ενώ έχει μια γκριζωπή απόχρωση και ρυτίδες που είναι εντονότερες στα μάγουλα. Υπεύθυνο γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι η νικοτίνη προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων, κι έτσι λιγότερο αίμα, που περιέχει οξυγόνο, φτάνει στο δέρμα. Επίσης, με το κάπνισμα αυξάνεται η παραγωγή ελαστίνης περίπου κατά 100%, αλλά αυτή η νέα ελαστίνη είναι πιο παχιά από τη φυσιολογική.

Τέλος, η συνήθεια του καπνίσματος επανειλημμένα συστέλλει το δέρμα, καθώς ο καπνιστής σουφρώνει τα χείλια του, σφίγγει τους μύες του προσώπου και ανοιγοκλείνει τα μάτια για να αποφύγει τον ενοχλητικό καπνό. Λυγίζοντας το κολλαγόνο ξανά και ξανά με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται μόνιμα σπασίματα, τις λεγόμενες και «ρυτίδες του καπνιστή»!

Θέλετε να φροντίσετε την περιοχή των χειλιών σας πιο δραστικά?
Επισκεφτείτε ένα κέντρο αισθητικής κοντά σας, για να πάρετε εξατομικευμένες συμβουλές από την αισθητικό κοσμητολόγο.

Η σημασία του ύπνου για την υγεία και την ομορφιά
Οι επιπτώσεις της καραντίνας στη ζωή μας γενικά και στην επιδερμίδα μας ειδικά.