Συγγραφική ομάδα
Skin Care Experts

Πόσες φορές έχετε ξυπνήσει το πρωί και πριν ακόμα ανοίξετε τα μάτια σας σκέφτεστε ότι θέλετε να κοιμηθείτε λίγο ακόμα; Αυτό είναι κάτι που το σκέφτεστε και το βράδυ όταν αποφασίζετε να δείτε άλλο ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς;

Η σημασία του ύπνου πρωτίστως για την υγεία μας και αμέσως μετά για την ομορφιά έχει αποτυπωθεί σε αμέτρητες σελίδες, έντυπες και διαδικτυακές. Πολύ λίγοι άνθρωποι όμως έχουν την πολυτέλεια να απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση ένα ποιοτικό ύπνο.

Είναι λοιπόν ωφέλιμο να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εξασφαλίζουμε ένα καλό (νυχτερινό) ύπνο.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου συμβαίνουν κάποιες πολύ σημαντικές διεργασίες που σχετίζονται με την έκκριση ορμονών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωματική και τη νοητική μας λειτουργία και φυσικά για την ομορφιά μας.

Τα παιδιά για παράδειγμα «μεγαλώνουν» κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς η κορύφωση της έκκρισης της αυξητικής ορμόνης γίνεται όταν κοιμούνται. Η κορτιζόλη, μία από τις πιο σημαντικές ορμόνες για τον οργανισμό, επίσης εκκρίνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η ορμόνη ονομάζεται και «ορμόνη του στρες» και είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του μεταβολισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιατρική, ο όρος στρες δεν έχει την έννοια του άγχους, αλλά την ικανότητα του οργανισμού να ανταπεξέλθει σε μία ανάγκη, για παράδειγμα αν κάποιος έχει τη δύναμη να περπατήσει ή να τρέξει.

Η ενδεδειγμένη διάρκεια του ύπνου είναι τουλάχιστον 7 ώρες για τους ενήλικες και η διαδικασία του ύπνου θα πρέπει να ξεκινά το αργότερο μέχρι τις 12 το βράδυ. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να μη διακόπτουμε τον ύπνο μας πριν τις 6 το πρωί, καθώς η αιχμή της έκκρισης των ορμονών συμβαίνει αφού έχουν προηγηθεί περίπου 5-6 ώρες ύπνου.

Όταν κοιμόμαστε γίνεται επούλωση και ανάπλαση του δέρματος, επισκευή των ιστών και αντικατάσταση των νεκρών κυττάρων. Το σώμα μας αποβάλλει τις τοξίνες και συντελείται η ανάπτυξη της μνήμης και της μάθησης.

Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να πούμε ότι ο ύπνος είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες ομορφιάς και αποτελεί πηγή νεότητας.

ΠΩΣ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ “BOX BREATHING”


Για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη του ύπνου και να ξυπνάμε το πρωί ανανεωμένοι με ένα λαμπερό δέρμα, είναι απαραίτητο να «προετοιμαστούμε» για ένα ποιοτικό ύπνο:

  • ✓ Πιείτε ένα ποτήρι νερό μισή ώρα πριν κοιμηθείτε
  • ✓ Αφαιρέστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές από το δωμάτιο και απενεργοποιείστε κάθε πηγή φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • ✓ Φροντίστε το δωμάτιό σας να έχει αεριστεί επαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • ✓ Καθαρίστε και ενυδατώστε το πρόσωπό σας πριν κοιμηθείτε
  • ✓ Προτιμήστε σατέν ή μεταξωτές μαξιλαροθήκες και ελαφριά σκεπάσματα

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα στις μέρες μας είναι η αδυναμία να χαλαρώσουμε πριν κοιμηθούμε. Χιλιάδες σκέψεις έρχονται την πιο λάθος στιγμή και μας γεμίζουν άγχος.

Ένας τρόπος να χαλαρώσετε και να σπάσετε το φαύλο κύκλο των σκέψεων είναι η τεχνική του box breathing.

  • Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μία εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4
  • Κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας πάλι μέχρι το 4
  • Εκπνεύστε σιγά σιγά μετρώντας ξανά μέχρι το 4
  • Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία τουλάχιστον 3 φορές ή ιδανικά για 5 λεπτά

Μετά από λίγα λεπτά θα έχετε ηρεμήσει το μυαλό σας και θα είστε έτοιμοι για ένα ποιοτικό ύπνο ομορφιάς!

Κρέμες Ματιών: Μύθοι & Αλήθειες
Κάπνισμα.. μπορεί να αποτελέσει παράγοντα γήρανσης?